Friday, January 13, 2012

Sharing Di Pagi Sabtu


1.      Kejayaan.
Saya pernah mengunjungi sebuah sekolah rendah yang berasrama di Kota Belud. Salah satu tarikan di sekolah ini selain daripada kawasan sekitar yang cantik, adalah sekolah ini kaya dengan kata- kata hikmah yang menusuk kalbu (pada pandangan saya). Salah satu yang masih segar dalam ingatan saya ialah kata- kata hikmah ini: ‘Betul, belajar itu susah. Tapi lebih susah lagi kalau tiada pelajaran’.

Kata- kata ini bagi saya dalam maksudnya. Realitinya ramai manusia menganggap belajar itu susah. Tapi kalau tanpa pelajaran, hidup akan lebih susah lagi. Jika murid- murid sedar akan hal ini, maka sesusah mana pun belajar itu, tetap akan diredah juga. Bak kata pepatah, ‘bersusah- susah dahulu, bersenang- senang kemudian’. Susah itu pahit, tapi kalau akhirnya membuahkan kejayaan, kesusahan itu akan menjadi suatu kenangan yang manis.

2.      Tentang hidup.
Saya telah meminjam sebuah buku yang bertajuk ‘ You Can’. Di dalamnya terdapat banyak kata- kata hikmah yang menarik. Antaranya adalah:
-          Never minds the sneers, the criticisms, the misjudgments of others. Time will fade them all away from you if your accumulated strength of character has taught you how to wait.
-          Be glad to give as much as you take.
-          Silence has one major advantage: it gives no clue as what your next move will be.
Mungkin ada yang bermakna untuk anda wahai si pembaca. Mungkin boleh menjadi panduan dalam hidup anda. 

3.      Rancangan Allah SWT.
Saya berfikir tentang banyak kebarangkalian pada masa depan dan merancang menyediakan payung sebelum hujan. Namun rancangan Allah SWT itu lagi hebat. Tapi tidak bermakna kita perlu berhenti memohon kepadaNya.
Seorang teman selalu berkata, ‘rancangan Allah lebih hebat’. Memang benar. Adakalanya terdapat sesuatu yang tidak boleh kita usahakan melainkan berdoa. Tapi Allah tak bagi yang kita mahu tetapi apa yang kita perlu. Redha dan terima.

4.      Jodoh dan Cinta
Saya telah membaca sebuah novel karya Faisal Tehrani yang bertajuk ‘Rahsia Ummi’. Ia mengisahkan tentang cerita antara dua darjat – perbezaan keturunan menghalang penyatuan cinta. Atas keperluan meneruskan keturunan Syed dan Syarifah maka si pemuda terpaksa berkahwin dengan perempuan yang tak dicintainya. Baginya dia adalah jodoh tapi bukan cinta. Perkahwinan berkekalan hingga di hujung usia dengan dikurniakan anak- anak tapi tanpa rasa cinta dan bahagia. Adakah cinta dan jodoh dua perkara berbeza? 

Terdapat seorang ibu yang pada masa mudanya dipaksa berkahwin dengan pemuda pilihan ibunya. Perkahwinan berkekalan sehingga suaminya meninggal dunia dan beliau telah dikurniakan 8 orang anak. Namun tidak pernah pun dia menceritakan kasih sayangnya terhadap suaminya melainkan kepahitan yang terpaksa ditanggung sepanjang kehidupan berumah tangganya dan penyesalan yang tak sudah terhadap nasibnya. Itukah jodoh tanpa cinta? Jadi di mana cintanya? Jodoh tanpa cinta takkan bahagia. Cuma jika sudah berjodoh, maka cubalah mencintai agar kebahagiaan dikecapi. Jika tiada juga kebahagiaan, maka janganlah terus memanggang diri. Penceraian adalah jalan penyelesaian. Tiada salahnya bercerai. Saya pernah terbaca bahawa hadis yang menyatakan cerai adalah perkara halal yang paling dibenci Allah SWT adalah hadis palsu. Mengekalkan alam perkahwinan yang tanpa kasih sayang adalah sia- sia. Hidup Cuma sekali dan di akhirat nanti kita berdoa untuk dapat bersama- sama orang yang kita cintai, pasangan hidup kita. Carilah dia di dunia ini.

No comments:

Post a Comment